Blog Kullanıcısısınız...Pekii Günümüzde En Çok Kullanılan Blog Sistemi Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahipsiniz

WordPress Nedir?

WordPress, dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. WordPress kullanarak kısa süre içinde kendi sunucunuza kurulum yapabilir, sitenizi yayınlayabilir ve sitenize içerik eklemeye yani bloglamaya başlayabilirsiniz.WordPress açık kaynaklı bir yazılım olduğu için dünyanın her yerinden isteyen herkesin katkıda bulunmasına açıktır; “created by and for the community” denir, yani topluluk tarafından ve yine topluluk için geliştirilmekte ve desteklenmektedir. Bu şekilde her geçen gün daha da kullanışlı ve sağlam bir sistem haline gelmektedir.WordPress’i tanımak, kurmak ve kullanmak istiyorsanız resmi sitesi WordPress.org‘u ve şu an bulunduğunuz WordPress Türkiye‘yi biraz araştırın; İngilizce belgeler için Codex‘e, Türkçe belgeler için WordPress Belgeleri sayfalarımıza ve hazırladığımız WordPress Rehberi’ne bakın. Belgelerde veya diğer kaynakları kullanarak çözemediğiniz sorunlar varsa veya söylemek istediğiniz başka bir şey varsa forumlarda paylaşmaktan çekinmeyin! 

WordPress Türkiye:WordPress Türkiye, WordPress kullanımıyla ilgili Türkçe döküman ve kaynak sıkıntısını gidermek için 19 Mayıs 2005 tarihinde birkaç arkadaş tarafından kuruldu. İlk dönemlerde WordPress haberleri ve forum üzerinden kullanıcı sorunlarına yardımcı olmayı hedefledik. Ancak daha sonraki dönemlerde artan kullanıcı sayısı nedeniyle belgeler adlı wiki bölümünü açarak ile kullanıcılara Türkçe döküman sağlamaya çalıştık.WordPress’in 1.5.x sürümlerinden sonra çıkarttığı 2.0.x sürümlerine kadar forum ağırlıklı olarak çalıştı. Topluluk olarak 2.0.1 sürümüne kadar kullanıcıların hazırlamış olduğu Türkçe dil dosyalarını kullanıp, destekledi. Mayıs 2006′da 2.0.2 sürümü ile ilk Türkçe WordPress paketini kullanıcılara sundu ve bu tarihten sonraki tüm sürümler için Türkçe paketi hazırlayıp güncelledi.Hâlâ forum ve belgelerin yanında, güncel sürümlerin Türkçe paketlerinin hazırlanması, eklentilerin ve temaların Türkçeleştirilmesi, WordPress Codex‘inde bulunan belgelerin Türkçeleştirilmesi konusunda WordPress Türkiye kullanıcılarına yardımcı olmaya çalışıyor. Ayrıca hazırlamış olduğu ve sürekli güncellenen WordPress rehberi ile de özellikle yeni başlayanlar için başucu kılavuzu oluşturmayı hedefliyor.


Kısa Kısa WordPress :

1) Yazılar :

Yazılar sekmesi isminden de anlaşılacağı gibi sitemize yazıların eklenmesini ve eklenen
yazıların düzenlenmesini sağlar. Ayrıca kategori ve etiket yönetimini buradan yapabilirsiniz.
Kategori ve Etiket: Sitemize yazacağımız yazıları belirli bir düzene koymak, ana başlıkları, vurgulanan noktaları ve konusunu belirlemek için kullanabileceğimiz sekmelerdir. Kategoriler ile yazılarımızı belirli bir konu çerçevesine alabilir ve etiketler sayesinde konularımızda bahsettiğimiz noktaları vurgulayabiliriz. Şimdi sitemize örnek bir yazı yazalım. Yazılar
sekmesine tıklayarak yeni bir yazı ekleyelim. Yazdığımız yazının metni örneğin, “WordPress GPL lisansına sahip açık kaynaklı, ücretsiz dağıtılan, PHP ve MySQL üzerine kurulan kişisel yayınlama platformudur. WordPress, Michel V tarafından geliştirilmiş olan B2/Cafelog’un resmi devamı niteliğindedir. Bu çalışma WordPress geliştiricileri tarafından devam ettirilmektedir.” olsun.
Yazımız ile alakalı bir konu seçelim ve bu bizim kategorimiz olsun. Yazımızın konusu WordPress sitemize WordPress adında bir kategori ekleyelim. Konumuzda bahsettiğimiz noktalar da etiketlerimiz olsun. Bu yazımızın etiketleri “WordPress, GPL, Php ve MYSQL, Blog” olsun. Bu kelimeleri de aralarına virgül koyarak etiketler bölümüne ekleyelim. Yayımla sekmesine tıklayarak yazınızı yayımlayabilirsiniz.

2) Medya :Yeni bir yazı eklerken Yükle/Ekle panelini kullanarak sitenize görsel öğeler vs. çeşitli dosyalar ekleyebilir ve yazılarınızın görünümlerini değiştirebilirsiniz. Medya sekmesi ile sitenize yeni görsel öğeler ekleyebilir veya eklediğiniz görsel öğeleri düzenleyebilirsiniz.

3) Bağlantılar :İlginizi çeken sitelere veya yazılara bağlantılar bölümünden link verebilir, sitenize uğrayan ziyaretçilere o bağlantıya gitmeleri için tavsiyede bulunabilirsiniz. Aynı zamanda var olan bağlantılarınızı buradan düzenleyebilirsiniz.

4) Sayfalar :

Sitenize yazı ekler gibi sayfada ekleyebilirsiniz. Web sitelerinde genelde “Ana Sayfa, Hakkımızda, İletişim vs.” gibi sayfalar bulunmaktadır. Siz de sitenize bu tür sayfalar ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.

5) Yorumlar :Sitenize yazmış olduğunuz yazılar, okuyucularınız tarafından yorumlandığı zaman, yorumları onaylayacağınız gerekirse kontrol edip düzenleyeceğiniz sekmedir.

6) Görünüm :Sitenizin görsel yapısını değiştirebileceğiniz, tema yükleyip düzenleyebileceğiniz ve sitenizdeki menü bileşenlerini ayarlayabileceğiniz sekmedir.

7) Eklentiler :Sitenizin teknik altyapısını kontrol eden ve işlevselliği ile sitenize zenginlik katan eklentileri yükleyip düzenleyebileceğiniz ve etkinleştirme işlemlerini yapabileceğiniz sekmedir.

8) Kullanıcılar :Sitenize üye olan ziyaretçileri profillerini ve kendi profil bilgilerinizi düzenleyebileceğiniz, yetki sistemi ile sitenize yönetici, editör vs. ekleyebileceğiniz sekmedir.

9) Araçlar:Sitenizle alakalı çeşitli yardımcı uygulamaların bulunduğu sekmedir. Başka bir blog sisteminden WordPress’e yazılarınızı aktarmanızı veya var olan yazılarınızı yedeklemenizi sağlayan sekmedir. Araçlar bölümünden WordPress sürüm güncelleme işlemini de yapabilirsiniz. Şimdi araçlar bölümünde bulunan iki yardımcı uygulamadan biraz bahsedelim.

Turbo: Bu uygulamayı yükledikten sonra, bilgisayarınızdan sitenize girmeniz, ayarlamalarınızı yapmanız daha hızlı olacak. Bir çeşit ön bellekleme sistemi ile sitenizin hızlı açılmasını sağlayacaktır. Turbo’nun halka açık ve ortak bilgisayarlara kurulmaması tavsiye edilir.
Press This: Press This kullanarak herhangi bir web sitesinden yazı, görsel ya da video alabilir, aldığınız yazıları düzenledikten sonra sitenizde yayınlayabilir veya bir yazıda kullanabilirsiniz.

10) Ayarlar :Ayarlar menüsünden sitemiz için birçok ayarı yapabiliriz. Genel Ayarlar: Bu bölümde sitemizin genel başlığını ve sloganını düzenleyebilir, zaman ve
tarih ayarlamalarını yapabilirsiniz.


WordPress Eklentileri :Günümüzün en popüler blog yazılımı WordPress için her geçen gün birbirinden farklı eklentiler yazılıyor. Tabiî bu çeşitlilik doğru tercih yapmamızı da güçleştiriyor. Bu nedenle en çok ihtiyaç duyulan eklentilerden en popüler ve geçerli olanlarını listeleyelim istedim. Buyrun size 2010'un en popüler WordPress eklentileri.

Sitepress Multilingual CMS (WPML) : Blogunuza çoklu dil eklentisi kurmanızı sağlar
NextGEN Gallery : Blog sayfanız için fotoğraf galeirsi oluşturabileceğiniz çok kullanışlı bir eklenti
SyntaxHighlighter Evolved : Kodları görüntülemenizi sağlayan bir eklenti
Pagebar : Sayfalama yapabileceğiniz bir eklenti
wpSEO, All in One SEO Pack : SEO eklentileri
WP Super Cache : Bir Cache (önbellek) eklentisi
Contact Form 7, cFormsII : Bu uygulamalar ile bir iletişim formu oluşturabilirsiniz
Google XML Sitemaps : Site Haritası (XML Sitemap) yaratabileceğiniz bir eklenti
Akismet : Spam Yorumlara Karşı koymak isteyenlerin dostu olan bir eklenti
PollDaddy : Basit,şık ve kullanışlı anketler yapmanızı sağlayan bir eklenti
Subscribe To Comments : Yorumlara abonelik yapma imkanı sağlayan bir eklenti
WordPress Database Backup : Bir yedekleme eklentisi

By netlife on 14 Eylül 2010 Salı | A comment?
0 responses to “Blog Kullanıcısısınız...Pekii Günümüzde En Çok Kullanılan Blog Sistemi Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahipsiniz”

Leave a Reply